Pestki dyni bezłuskowej pochodzą z polskich upraw. Zawierają wyjątkowy aromat i smak, idealnie nadają się do różnych potraw. Ciemnozielone pestki są bogate w cenny olej, który wydobywa się podczas prażenia. Możesz je wykorzystać w kuchni domowej jako składnik do wypieków, surówek, sałatek lub po prostu podprażyć i cieszyć się ich aromatycznym smakiem samodzielnie.
Bogate w wartości odżywcze, pestki dyni są źródłem białka, tłuszczów i błonnika. Olej z pestek dyni może być wytłoczony i dodany do potraw, a pozostałości mogą być zmielone na mąkę, idealną do zagęszczania zup i sosów.
Produkt bez konserwantów.
Kraj pochodzenia: Polska
Wartość energetyczna w 100 g | |
Wartość energetyczna: | 2289 kJ/552 kcal |
Tłuszcze: | 42 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 7,0 g |
Węglowodany: | 3,2 g |
w tym cukry | 2,8 g |
Białko: | 36 g |
Sól: | 0,0 g |
Błonnik | 5,3 g |