Sezam biały
Kraj pochodzenia: Turcja
Sezam zawiera wiele cennych składników i mikroelementów, które ważne są dla człowieka. Ziarna sezamu są nie tylko doskonałym źródłem miedzi i manganu, ale także zawierają w sobie wiele wapnia, magnezu, żelaza, fosforu, witaminy B1, cynku, molibdenu, selenu i błonnika pokarmowego. Oprócz tych ważnych składników odżywczych nasiona sezamu zawierają dwie wyjątkowe substancje: sezaminę i sezamolinę. Obie te substancje należą do grupy szczególnie korzystnych włókien zwanych lignanami i wykazano, że mają działanie obniżające poziom cholesterolu u ludzi, zapobiegają nadciśnieniu i zwiększają dostarczanie witaminy E u zwierząt. Stwierdzono również, że sezamina chroni wątrobę przed uszkodzeniami oksydacyjnymi.
Wartość odżywcza w 100 g
Wartość energetyczna – 2504 kJ / 598 kcal
Tłuszcz – 51 g
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 6,9 g
Węglowodany – 4,1 g
– w tym cukry – 0 g
Błonnik – 12 g
Białko – 26 g
Sól* – 0,03 g
*Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.