Fasola czarna to roślina strączkową o lekko słodkim smaku. Jest doskonałym źródłem błonnika i białka roślinnego. Jest również bogata w składniki mineralne – cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, molibden, selen, sód, potas, wapń i żelazo. Zawiera witaminę A, E, K oraz witaminy z grupy B. Doskonała w postaci pasty (zmielona po ugotowaniu) z dodatkiem ziół i przypraw, a także jako dodatek do zup, dań warzywnych lub zbożowych.
Sposób przyrządzenia:
Przed gotowaniem należy zamoczyć fasolę w wodzie na 12 godzin i po tym czasie gotować około godziny.
Składniki: Fasolka czarna 100%
Kraj pochodzenia: Chiny
Wartość odżywcza:
Wartość energetyczna – 1243 kJ / 296 kcal
Tłuszcz – 1,3 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,2 g
Węglowodany – 36 g, w tym cukry – 2,3 g
Błonnik – 24 g
Białko – 23 g
Sól – 0,03 g