Mąka żytnia typ 2000 to produkt, który powstaje z mielonych ziaren żyta o dużej zawartości składników odżywczych i błonnika. Charakteryzuje się ciemniejszym kolorem oraz wyższą zawartością błonnika i minerałów w porównaniu z mąką pszenną. Jest to mąka typowa dla pieczywa żytniego, nadając mu charakterystyczny smak oraz konsystencję. Mąka żytnia typ 2000 może być stosowana do wypieku chleba, bułek, ciast, a także do panierowania mięsa, ryb, a nawet tofu.
Mąka żytnia jest bardzo dobrym źródłem tłuszczów, błonnika spożywczego, witamin – witamina z grupy B (witamina B1, B2, B3 i B6) i witamina E oraz minerałów – cynku, fosforu, magnezu, manganu, miedzi, potasu, selenu, sodu, wapnia i żelaza.
Skład: mąka żytnia 100%
Kraj pochodzenia: Polska
Wartość odżywcza w 100 g:
- Wartość energetyczna (energia) – 1360 kJ/322 kcal
- Tłuszcz – 2,2 g, w tym:
- kwasy tłuszczowe nasycone – 0,4 g
- Węglowodany – 61 g, w tym:
- cukry – 2,5 g
- Błonnik – 13 g
- Białko – 8,1 g
- Sól – < 0,01 g