Fasola Adzuki zawiera liczne witaminy i mikroelementy. Jest doskonałym źródłem białka roślinnego oraz błonnika. Zawiera aż 29 substancji o działaniu antyoksydacyjnym. W składzie fasoli Azuki znajdziemy wiele witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6) w szczególności wit B9, czyli kwas foliowy. To źródło cennych minerałów, między innymi żelaza, jak również potasu, magnezu, fosforu, cynku i selenu.
Fasola Adzuki charakteryzuje się orzechowym i lekko słodkawym smakiem. Jest doskonałym składnikiem sałatek, sosów do makaronu, zup. Bardzo popularne są pasty i pasztety przygotowane na jej bazie. Ze względu na swój smak używana jest także do przygotowania deserów.
Fasolę Adzuki należy zalać wodą na około 12 godzin, a następnie gotować do miękkości.
Fasola Adzuki jest rośliną strączkową pochodzącą ze wschodniej Azji. Można ją spotkać również pod nazwą Addzuki lub czerwoną soją. Obecnie dostępna jest niemal na całym świecie jednak największą popularnością cieszy się w kuchni wschodu. Jest dość drobna, najczęściej koloru czerwonego chociaż zdarzają się odmiany białe, czarne i zielone.
Kraj pochodzenia: Chiny
Wartości odżywcze
Porcja: 100 g
Wartość energetyczna | 1377 kJ/329 kcal |
Tłuszcz | 0,5 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,2 g |
Węglowodany | 63 g |
w tym cukry | 0 g |
Błonnik | 13 g |
Białko | 20 g |
Sól | 0,01 g |