Mąka żytnia, typ 720, idealna do wypieku chleba.
Mąka żytnia typu 720 to mąka charakteryzująca się wyższą zawartością błonnika i wartości odżywczych niż mąka pszenna. Typ mąki 720 oznacza, że w 100 kg mąki znajduje się 720 g łuski tzw. okrywy owocowo-nasiennej. Mąka ta nadaje się do wypieku chleba żytniego, ciast, bułek, pierników, przygotowywania zakwasu, a także do panierowania mięsa i ryb. Jest ceniona za swoje właściwości prozdrowotne, w tym wpływ na regulację poziomu cukru we krwi i pracę jelit. Wartość odżywcza w 100 g:- Wartość energetyczna (energia) – 1421 kJ/336 kcal
- Tłuszcz – 1,7 g, w tym:
- kwasy tłuszczowe nasycone – 0,4 g
- Węglowodany – 71 g, w tym:
- cukry – 2,5 g
- Błonnik – 6,4 g
- Białko – 5,9 g
- Sól – < 0,0 g