Kukurydza do prażenia
To specjalnie wyselekcjonowane ziarna kukurydzy, nadające się do podgrzania. Kukurydza uznawana jest za jedno z najpopularniejszych ziaren na świecie. Nie zawiera frakcji glutenu, nie uczula, dlatego niezwykle ceniona jest jako jeden z pierwszych pokarmów dla małych dzieci, zaraz po mleku matki. Posiada liczne wartości odżywcze wspierające pracę naszego organizmu: zawiera sporo skrobi, białka, błonnika oraz witaminy z grupy B, a także D, E, K oraz prowitaminę A, niewiele witaminy C. Kukurydza to dobre źródło składników mineralnych: potas, żelazo, magnez, sód, miedź, mangan, fosfor, selen. Bez wątpienia kukurydzana uważana jest za antyoksydant, chroniący przed działaniem wolnych rodników. A to za sprawą witaminy E, selenu i beta-karotenu.
Jak przygotować popcorn z ziaren kukurydzy?
To bardzo proste! Wystarczy tylko garnek z pokrywką, dowolny tłuszcz i kukurydza. Najlepiej sprawdzi się do tego oliwa z oliwek lub masło klarowane.
Kraj pochodzenia: Argentyna
Wartość energetyczna | 1528 kJ / 365kcal (w 100g produktu) |
---|---|
Tłuszcz | 4,7g |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,7g |
Węglowodany | 67g |
W tym cukry | 15g |
Białko | 9,4g |
Sól | 0,1g |