Suszona aronia jest doskonałym dodatkiem smakowym i aromatycznym do parzenia czarnej lub zielonej herbaty (łyżeczka suszonego owocu na szklankę). Owoce należy zalać gorącą wodą i parzyć pod przykryciem ok. 10 min. Suszone owoce mogą być także szybką, a zarazem zdrową przekąską w pracy czy w podróży lub dodatkiem do płatków śniadaniowych, deserów, ciast i owsianek.
Suszona aronia to naturalny, niesiarkowany produkt, bez dodatku konserwantów.
Kraj pochodzenia: Polska
Aronia bogata jest w żelazo, duże ilości flawonoidów, witaminę C i błonnik. Ma silne działanie przeciwzapalne, wzmacnia system odpornościowy. Chroni komórki, tkanki i naczynia, poprawiając krążenie i reguluje ciśnienie krwi. Zawarte w aronii antocyjany z grupy polifenoli wspomagają usuwanie wolnych rodników z organizmu, ułatwiają przemianę materii, regulują gospodarkę tłuszczową, łagodzą dolegliwości w chorobach trzustki i wątroby.
Owoce aronii pomagają również usuwać z organizmu szkodliwe metale ciężkie, takie jak ołów, które gromadzą się w wyniku wpływu zanieczyszczonego środowiska oraz uodparniają skórę na szkodliwe działanie słonecznych promieni UV.
Zawarte w aronii antyoksydanty pomagają dodatkowo zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, cukrzycę, zakażenia bakteryjne, choroby neurologiczne oraz choroby serca, natomiast wysokie stężenie przeciwutleniaczy spowalnia procesy starzenia.
Aronia zawiera najwyższe stężenie flawonoidów i przeciwutleniaczy niż jakikolwiek inny produkt spożywczy pochodzenia naturaturalnego!
Wartość odżywcza w 100g:
wartość energetyczna 1373 kJ/326 kcal,
tłuszcz < 0,2 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone < 0,1 g,
węglowodany 89,1 g, w tym cukry 50,5 g,
błonnik 22,6 g,
białko 3,6 g,
sól <0,01 g
Jak suszona jest aronia?
Całe baldachy z owocami suszone są w sposób naturalny, gorącym powietrzem w temperaturze poniżej 70°C. Wszystko po to, by zachować maksymalną ilość wartości odżywczych. Po wysuszeniu owoce przechodzą proces oddzielania od kiści i sortowania.