Miechunka, znana także jako wiśnia peruwiańska lub złota jagoda Inków, wywodzi się z Ameryki Południowej. Do Europy trafiła z Kolumbii. Owoce miechunki są rozmiarem porównywalne do pomidorków koktajlowych i zachowują wiele cennych właściwości nawet po wysuszeniu.
Miechunka często jest określana mianem superowocu, z uwagi na jej imponującą zawartość witamin C, A, witamin z grupy B oraz minerałów, takich jak żelazo, cynk, potas i fosfor. Dodatkowo, miechunka jest bogatym źródłem błonnika, polifenoli, karotenoidów i fitosteroli.
Jej wyjątkowy smak, który łączy w sobie nuty kwaskowate i słodkie, czyni ją nie tylko zdrową, ale także smaczną przekąską. Szczególnie warto sięgnąć po suszone owoce miechunki w okresie jesienno-zimowym, ponieważ wzmacniają one odporność i pomagają chronić organizm przed infekcjami, dzięki dużej zawartości witaminy C.
Miechunka posiada także właściwości oczyszczające i uspokajające, co sprawia, że jest doskonałą przekąską dla osób prowadzących aktywny i stresujący tryb życia.
A do czego wykorzystać miechunkę w kuchni?
Miechunka świetnie sprawdzi się jako dodatek do granoli, jogurtów, koktajli, wypieków i deserów. Można z niej także przygotować pyszny dżem.
Kraj pochodzenia: Kolumbia
Skład: suszona miechunka 100%