Suszone śliwki zawierają znaczną ilość witaminy K, która reguluje proces krzepnięcia krwi oraz witaminy C, która uszczelnia naczynia krwionośne. Z kolei zawarte w nich przeciwutleniacze opóźniają proces starzenia się. Suszone śliwki węgierki są źródłem błonnika, potasu, miedzi, związków fenolowych i boru. Mają także znaczne ilości beta karotenu.
Neutralizują nadmiar wydzielanych kwasów trawiennych, zapobiegają zaparciom, przeciwdziałają zatruciom. Są bogate w błonnik i ułatwiają spalanie tłuszczu. Suszone śliwki węgierki hamują wchłanianie cholesterolu, a zawarty w nich magnez i witamina B6 korzystnie oddziałuje na układ nerwowy.
Suszone śliwki mogą być dodatkiem smakowym i aromatycznym przy parzeniu czarnej lub zielonej herbaty (kilka owoców na szklankę). Owoce należy dodać do liści herbaty, zalać wrzątkiem i parzyć pod przykryciem ok.10 min.
Suszone węgierki mogą być także szybką, a zarazem zdrową przekąską w pracy czy w podróży lub dodatkiem do płatków śniadaniowych, deserów, ciast i owsianek.
Kraj pochodzenia: Polska
Skład: śliwka węgierka 100% (bez pestki)
Produkt nie zawiera żadnych dodatków, polepszaczy smaku czy konserwantów. Produkt niesiarkowany.
Wartość odżywcza w 100g:
wartość energetyczna: 1067 kJ/253 kcal,
tłuszcz 0,49g; w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,1g;
węglowodany 66,4g; w tym cukry 45,6g;
błonnik 14,9g;
białko 3,2g;
sól 0,01g.