Maj to czas grilla. Oto kilka wskazówek, jak uczynić grillowanie bardziej przyjaznym dla natury!
Podczas grillowania bardzo często używamy tacek aluminiowych. Aluminium świetnie nadaje się do recyklingu, ale niestety nie w tym przypadku. Przypalone tacki niestety muszą trafić do kosza na zmieszane. Do recyklingu nadają się natomiast czyste tacki oraz również tacki “lekko brudne”. Tak, nie jest to zbyt precyzyjna informacja, ale tak określają to zakłady utylizacji odpadów. Do recyklingu nie nadają się tacki “mocno zabrudzone”, przede wszystkim z dużą ilością tłuszczów, które mogłaby zanieczyścić pozostałe odpady w żółtym koszu na śmieci. Jeśli uda nam się nieprzypaloną tackę aluminiową wyczyścić, możemy ją wyrzucić do kosza na tworzywa sztuczne i metale.
Mało kto wie, że istnieje świetna wielorazowa alternatywa tacek aluminiowych – tacki stalowe! Wyglądają one identycznie jak aluminiowe – są bardzo proste w myciu i niedrogie. Gorąco polecamy.
Inne problematyczne odpady po udanym grillu to często papierowe talerzyki, sztućce, a także papierowe opakowanie po brykiecie czy węglu drzewnym. Niestety – wszystko to powinno wylądować w odpadach zmieszanych.
Sprzęt ma znaczenie
Jeśli nie posiadasz własnego grilla, zamiast go kupować możesz skorzystać z miejskich grilli w wyznaczonych strefach w parkach – z każdym rokiem jest ich coraz więcej. Jeśli planujesz zakup grilla – wiedz, że tradycyjne grille węglowe emitują więcej zanieczyszczeń niż ich gazowe czy elektryczne odpowiedniki. Bez względu na rodzaj grilla jaki wybierzesz, używanie pokrywy skraca czas przygotowania potraw, tym samym zmniejszając emisję dwutlenku węgla. Ponadto grillowanie pod przykryciem umożliwia kontrolowanie temperatury, zapobiega utracie wilgoci i pomaga w osiągnięciu lepszego smaku potraw. Kupując grill poszukaj też takiego z tacką na tłuszcz, która zapobiega jego kapaniu na źródło ciepła, co redukuje ilość dymu.
Paliwo i rozpałka
Zamiast tradycyjnego węgla, warto sięgnąć po brykiet z certyfikatem FSC lub drewno z drzew liściastych. Unikaj rozpałek chemicznych – lepszym wyborem są te na bazie naturalnych olejów. Używanie do rozpalania grilla gazet czy lakierowanego drewna powoduje z kolei wydzielanie się szkodliwych substancji – którymi nie chcielibyśmy oddychać.
Naczynia i akcesoria
Jednorazowe naczynia generują dużo odpadów. Zamiast nich najlepiej używaj zwykłej kuchennej zastawy, albo talerzy i sztućców bambusowych. Biodegradowalne talerzyki, niestety gdy są bardzo brudne, również powinny trafić do kosza na odpady zmieszane.
Menu przyjazne dla środowiska
Bardzo ważne jest to co na grilla wrzucamy. Spożycie mięsa jest najgorsze dla planety. Na szczęście wiele warzyw świetnie sprawdza się na grillu. Oprócz standardowych takich jak papryka, cebula czy cukinia, polecamy skosztować bakłażanów, kukurydzy, batatów. Genialnie sprawdzą się również boczniaki w ostrej marynacie.