Żurawina cała niesłodzona pozbawiona jest w 100% dodatków. Na wytworzenie jej 1 kg potrzeba aż 12 kg świeżego owocu. W tych niepozornych owocach kryje się cała moc właściwości prozdrowotnych. Zawiera duże ilości witaminy A, C, E oraz witamin z grupy B (tiaminę ryboflawinę). Obok witamin owoc ten jest dobrym magazynem ważnych minerałów: żelaza, potasu, fosforu, jodu i miedzi. Zawiera spore ilości przeciwutleniaczy: polifenole oraz proantocyjanidyny. Żurawina suszona kanadyjska dostarcza cennego błonnika oraz garbniki, taninę, kwas cytrynowy i jabłkowy.
Niesłodzona żurawina suszona jest produktem całkowicie naturalnym. Charakteryzuje się cierpkim, słodko-kwaśnym smakiem. Sprawdzi się jako dodatek do śniadań – owsianki czy musli. Żurawina suszona tworzy także doskonałe połączenie z potrawami mięsnymi oraz serami.
Żurawina jest wiecznie zielonym, wieloletnim krzewem lubiącym podmokłe, bagienne tereny. Jej owoce są małe, czerwone, przypominające borówki. Zbiory żurawiny trwają od połowy września, aż do początku listopada.
Kraj pochodzenia: Kanada
Wartości odżywcze
Porcja: 100 g
Wartość energetyczna | 1326 kJ/317 kcal |
Tłuszcz | 2,7 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,35 g |
Węglowodany | 55 g |
w tym cukry | 33 g |
Błonnik | 32 g |
Białko | 2,3 g |
Sól | <0,01 g |