Tapioka granulat ma formę drobnych, przezroczystych granulek o kulistym kształcie. Przed użyciem, granulki są twardawe, ale po odpowiednim przygotowaniu stają się miękkie, przezroczyste i żelowe.
Głównym zastosowaniem granulatu z tapioki jest zagęszczanie potraw i deserów. Może być używana do przygotowania tradycyjnych dań, takich jak pudding tapioka, budyń, galaretka, ale także jako dodatek do zup, sosów i potraw jednogarnkowych, aby nadać im kremową i lepką konsystencję.
Proces przygotowania tapioki granulat jest prosty. Granulki tapioki gotuje się w wodzie lub mleku, aż do momentu, gdy stają się przezroczyste i miękkie. Wówczas mogą być dodawane do innych składników potrawy i gotowane dalej, aby uzyskać pożądaną konsystencję.
Tapioka jest również popularnym składnikiem w kuchniach azjatyckich, gdzie jest używana do przygotowywania potraw takich jak bubble tea, kleik ryżowy czy chrupiące kuleczki tapioki.
Jedną z zalet tapioki granulat jest to, że nie zawiera glutenu, więc jest odpowiednia dla osób z nietolerancją glutenu. Ponadto, jest naturalnie bezsmakowa, co oznacza, że można ją dopasować do różnych smaków i aromatów, dodając np. cukier, wanilię czy aromat owocowy.
Kraj pochodzenia: Tajlandia
Wartość energetyczna: 1499 kJ / 358 kcal
Tłuszcz: 0 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
Węglowodany: 89 g w tym cukry: 3 g
Białko: 0 g
Sól: 0 g
Błonnik: 0 g
Produkt bez konserwantów