Liście szałwii lekarskiej charakteryzują się dosyć gorzkim i bardzo wyrazistym smakiem. Już szczypta ziela szałwii może zupełnie odmienić smak zupy czy sosu. Suszone ziele szałwii stanowi też doskonały dodatek do herbat i mieszanek ziołowych.
Zawarte w szałwii olejki eteryczne wykazują działanie odkażające i ściągające, a towarzyszące im garbniki pomagają zwalczać stany zapalne skóry i jamy ustnej. W walce z bakteriami pomocny jest również zawarty w szałwii kariozol, witaminy A, B, C i PP oraz żelazo i magnez.
Właściwości szałwii:
- Przetwory działają antyseptycznie, przeciwzapalnie, osłaniająco, przeciwcukrzycowo i dezynfekująco na skórę oraz błony śluzowe.
- Liście szałwii pobudzają wydzielanie soku żołądkowego, regulują perystaltykę jelit, łagodzą wzdęcia, bóle brzucha, zmniejszają biegunkę. Odwary obniżają poziom cukru we krwi – działanie przeciwcukrzycowe.
- Napar – łyżkę suszonych liści możemy zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem na ok. 10 minut, a następnie odcedzić. Polecamy pić 2-4 razy dziennie po pół szklanki płynu.
- Napar do użytku zewnętrznego – 2 łyżki liści zalać szklanką wrzątku, pozostawić pod przykryciem 10 minut i odcedzić. Takiej mieszanki możemy użyć do płukania jamy ustnej lub okładów.