Suszone maliny są doskonałym dodatkiem smakowym i aromatycznym przy parzeniu czarnej lub zielonej herbaty (kilka owoców na szklankę). Owoce można dodać do liści herbaty a następnie zalać gorącą wodą i zostawić pod przykryciem ok. 10 min.
Suszone maliny mogą być także szybką, a zarazem zdrową przekąską w pracy czy w podróży. Są aromatycznym słodko-kwaśnym dodatkiem do płatków śniadaniowych, deserów, ciast i owsianek.
Kraj pochodzenia: Polska
Malina suszona to produkt naturalny, niesiarkowany i bez konserwantów.
Jak suszone są maliny?
Świeże owoce malin bardzo ostrożnie układane są na półkach w suszarni. Następnie suszone są gorącym powietrzem w temperaturze poniżej 70°C, aby maksymalnie zachować w malinach wartości odżywcze.
100g malin zawiera aż 38 g błonnika. Błonnik jest znany w obniżaniu poziomu cholesterolu oraz wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. To z kolei może zmniejszyć ryzyko chorób serca i niektórych rodzajów raka.
Suszone maliny zajmują wysoką pozycję wśród najbardziej egzotycznych i aromatycznych suszonych owoców na świecie. W „medycynie domowej” malina jest znana przede wszystkim jako świetny lek na przeziębienie i grypę. Napar z owoców ma działanie napotne i rozgrzewające. Ponadto zawierają dużo specjalnego błonnika, który skutecznie stymuluje pracę jelit, dzięki czemu oczyszczany jest przewód pokarmowy. Co więcej, maliny pod każdą postacią (herbatki malinowe, maliny świeże, suszone) łagodzą bóle menstruacyjne, skurcze macicy i ułatwiają poród.