Komosa czerwona, znana również jako quinoa czerwona, to wyjątkowa kasza pochodząca z Ameryki Południowej, szczególnie z regionu Andów. Jej niezwykły smak i bogata wartość odżywcza przyczyniły się do jej światowej popularności. Charakteryzujące się małymi, okrągłymi ziarnami o intensywnym czerwonym lub fioletowym kolorze, komosa czerwona jest prawdziwą perełką na talerzu.
Komosa czerwona oferuje podobne wartości odżywcze jak komosa biała, ale wyróżnia się słodkim i orzechowym smakiem. Jest doskonałym źródłem roślinnego białka, błonnika, witamin z grupy B oraz minerałów, takich jak magnez, fosfor, potas i żelazo. Niemalże artystyczny wygląd komosy czerwonej nadaje potrawom wyjątkowej estetyki, dodając im kulinarnej wartości, niezależnie czy podawana jest w sałatkach, daniach głównych czy przekąskach.
Dla osób poszukujących odmiany w diecie i miłośników eksperymentowania ze smakami i teksturami, komosa czerwona jest doskonałym wyborem. Może być przygotowywana na wiele sposobów – od gotowania po smażenie – a jej ziarna zachowują swoją charakterystyczną konsystencję, pozostając delikatne i lekko chrupiące. Ze względu na swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak, komosa czerwona jest często uważana za zdrowy i pożywny składnik diety, który urozmaica kulinarne doświadczenia.
Kraj pochodzenia: Peru
Wartość odżywcza na 100 g:
Wartość energetyczna: 1491kJ /354 kcal
Tłuszcze: 5,9 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone : 0,5 g
Węglowodany: 62 g, w tym cukry 1,6 g
Białko: 12 g
Produkt bez konserwantów