Suszona gruszka jest doskonałą i szybką, a zarazem zdrową przekąską w pracy czy w podróży. Zawartość naturalnych cukrów w produkcie dostarcza dużo energii. Po rozdrobnieniu gruszka jest bardzo smacznym dodatkiem do płatków śniadaniowych, ciast i deserów.
Suszone gruszki mogą być także dodatkiem zarówno smakowym, jak i aromatycznym do parzenia czarnej lub zielonej herbaty. Owoce należy zalać gorącą wodą i parzyć pod przykryciem ok. 10 min.
Suszona gruszka to produkt naturalny, niesiarkowany i bez konserwantów.
Niska kaloryczność gruszki wynika z tego, że aż ok. 84%. owocu to woda. Gruszki są doskonałym źródłem błonnika i witaminy C. Wspomagają system trawienny i odpornościowy. Owoce te zawierają także pektyny, które regulują poziom cholesterolu, a także błonnik, wpływający układ krążenia i odchudzanie. Jedzenie gruszek ma wpływ na koncentracje, a to za sprawą zawartego w nich boru. Dodatkowo pomaga on w transporcie wapnia wewnątrz organizmu. Owoce te dostarczają duże ilości potasu oraz sód, który zmniejsza ryzyko chorób serca i udaru mózgu.
Kraj pochodzenia: Polska
Wartość odżywcza w 100g:
wartość energetyczna 1224 kJ/290 kcal,
tłuszcz 0,31g,
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,1g,
węglowodany 79,0g,
w tym cukry 34,9g,
błonnik 20,2g,
białko 3,0g;
sól<0,01g
Jak suszone są owoce gruszki?
Całe owoce suszone są w sposób naturalny, gorącym powietrzem w temperaturze poniżej 70°C. Wszystko po to, by zachować maksymalną ilość wartości odżywczych. Po wysuszeniu owoce przechodzą proces selekcji.