Wiórki kokosowe
Pochodzą z owocu plamy kokosowej a sam miąższ, z którego uzyskuje się wiórki jest niezwykle cenny w witaminy B2, B6, kwas foliowy oraz składniki mineralne, jak: magnez, potas, selen, miedź, mangan, cynk, żelazo. Kokos zawiera więcej potasu niż powszechnie uważany za jego skarbnicę – banan. Jest tez doskonałym źródłem elektrolitów i nawadnia organizm, chroniąc przed odwodnieniem. Kokos w niemal 90% składa się z tłuszczów nasyconych, które łatwo ulegają procesowi spalania, dzięki temu nie są transportowane do komórek tłuszczowych w organizmie.
Do licznych jego pro-zdrowotnych właściwości należy zaliczyć: regulowanie gospodarki wodno – elektrolitowej; poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci; dodaje energii; wspomaga wątrobę; zmniejsza ryzyko chorób serca; pomaga zapobiegać osteoporozie;reguluje poziom cholesterolu; wspomaga metabolizm; działa przeciwgrzybiczo, wspiera układ pokarmowy; reguluje poziom cukru we krwi; zapobiega rozwojowi próchnicy.
Kokos i jego pochodne, czyli wiórki kokosowe są źródłem zdrowia, witalności i lepszego samopoczucia
Kraj pochodzenia: Filipiny
Wartość energetyczna | 736 kcal / 3079kJ (w 100g) |
---|---|
Tłuszcz | 65 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 57 g |
Węglowodany | 24 g |
w tym cukry | 7,4 g |
Białko | 6,9 g |
Sól | 0,2 g |