Soczewica jak inne rośliny strączkowe posiada paletę drogocennych właściwości odżywczych. Liczne minerały, jak: bardzo dużo potasu, żelaza, magnezu, fosforu, wapna, cynku. Także witaminy: B6, A, K, C, kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina, kwas pantotenowy.
Zawiera dużo dobrze przyswajalnego białka, dlatego jest dogodną alternatywa dla białka zwierzęcego. Niezwykle ceniona przez wegetarian i wykorzystywana na różne sposoby w kuchni.
Soczewica wspomaga leczenie nadciśnienia tętniczego, za sprawa wysokiej zawartości potasu. Leczy niedokrwistość (anemię), spowodowana zarówno niedoborem żelaza, jak i kwasu foliowego. Ma również kojący wpływ na układ nerwowy, uspokaja, wspomaga koncentrację. Soczewica posiada niski indeks glikemiczny, dlatego polecana jest osobom z niestabilnym poziomem cukru we krwi, cukrzykom, osobom pragnącym zrzucić kilka dodatkowych kilogramów.
Soczewica zielona odznacza się bardzo delikatnym smakiem i po ugotowaniu nie rozpada się, lecz zachowuje sypkość. Można przygotować na jej bazie pasty kanapkowe lub farsz do pierogów czy krokietów. Dobrze komponuje się także z sałatkami.
Składniki: ekologiczna soczewica zielona 100 %.
Kraj pochodzenia: Turcja
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna 1475 kJ/351 kcal Tłuszcz 1,7 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,5 g Węglowodany 52,6 g w tym cukry 2,4 g Błonnik 10,7 g Białko 25,8 g Sól 0,03 g