Soczewica jak inne rośliny strączkowe posiada paletę drogocennych właściwości odżywczych. Liczne minerały, jak: bardzo dużo potasu, żelaza, magnezu, fosforu, wapna, cynku. Także witaminy: B6, A, K, C, kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina, kwas pantotenowy.
Zawiera dużo dobrze przyswajalnego białka, dlatego jest dogodną alternatywa dla białka zwierzęcego. Niezwykle ceniona przez wegetarian i wykorzystywana na różne sposoby w kuchni.
Soczewica wspomaga leczenie nadciśnienia tętniczego, za sprawa wysokiej zawartości potasu. Leczy niedokrwistość (anemię), spowodowana zarówno niedoborem żelaza, jak i kwasu foliowego. Ma również kojący wpływ na układ nerwowy, uspokaja, wspomaga koncentrację. Soczewica posiada niski indeks glikemiczny, dlatego polecana jest osobom z niestabilnym poziomem cukru we krwi, cukrzykom, osobom pragnącym zrzucić kilka dodatkowych kilogramów.
Ekologiczna soczewica czerwona to pozbawiona łupinki soczewica brązowa (dzięki braku łupinki jest lepiej przyswajana przez organizm). Czerwona soczewica łatwo się rozgotowuje, dlatego jest idealnym składnikiem zup. Dodatkowo nie wymaga wcześniejszego namaczania.
Skład: soczewica czerwona* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Kraj pochodzenia: Kanada
Wartości odżywcze na 100g produktu:
- wartość energetyczna: 1597 kJ/ 378 kcal
- tłuszcz: 2,2g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,4g
- węglowodany: 59g w tym cukry: 2,0g
- białko: 25g
- sól: 0,02g