Kraj pochodzenia: Kambodża
Ryż jaśminowy ma lekko słodki zapach, który przypomina woń miodu i jaśminu. Stad też wzięła się jego nazwa. Ryż jaśminowy stosuje się bardzo często w kuchni azjatyckiej, choć coraz częściej sięgają po niego także Polacy. Ryż jaśminowy jest ryżem długoziarnistym. Ma charakterystyczny aromat oraz śnieżnobiały kolor. Ryż jaśminowy jest bardzo delikatny w smaku, a po ugotowaniu jest lepki. Ryż jaśminowy stosuje się nie tylko do potraw mięsnych, ale także do dań z warzywami, jak i do dań na słodko.
Dostarcza dużej ilości węglowodanów złożonych, które są wolno wchłaniane w przewodzie pokarmowym, przez co stabilizują poziom insuliny,na długo pozostawiają uczucie sytości, wyciszają. Jest cennym źródłem potasu, magnezu, żelaza, cynku. Ponadto witaminy z grupy B, E, błonnik, białko (składające się z aminokwasów egzogennych .
Dzięki swoim właściwościom ryz reguluje ciśnienie krwi, koi nerwy, poprawia koncentrację, odporność, walczy z wolnymi rodnikami (za sprawą witaminy E)
Wartość energetyczna (100 g): 1566 kJ /374 kcal
Tłuszcz: 1,03 w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,29g
Węglowodany: 80,89g w tym cukry: 0,33g
Białko: 7,51g
Sól: 0,01g
Błonnik: 1,8g