Rooibos to nietypowy napój, niespokrewniony ze znanymi nam herbatami. Po zaparzeniu napar otrzymuje głęboki, słomkowy lub jasnoczerwony kolor oraz charakterystyczny miodowy smak. Otrzymuje się go z poddanych suszeniu i fermentacji liści czerwonokrzewu afrykańskiego. Rooibos to naturalnie bezteinowy napar idealny na każdą porę dnia, zarówno dla dorosłych, jak i dzieci. Wypity wieczorem pomaga zasnąć. Ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy, spowalnia proces starzenia się komórek, hamuje rozwój komórek nowotworowych.
Dlaczego warto wybrać rooibos palony?
- Bez teiny – idealny dla osób szukających relaksu bez działania pobudzającego.
- Bogactwo antyoksydantów – wspiera organizm w walce z wolnymi rodnikami.
- Uniwersalny napój – doskonale smakuje na ciepło i jako herbata mrożona.
Skład: 100% Rooibos Long Cut
Sposób parzenia: 2 g suszu zalać 100ml wody w temperaturze około 96 stopni Celsjusza, parzyć 4-6 minut. Ciekawostka: dla wydobycia wszystkich właściwości rooibosu można zalewać go wrzątkiem. Nie da się go przeparzyć – nie jest konieczne oddzielanie suszu od naparu po zaparzeniu.