Ekologiczne rodzynki to doskonała, smaczna przekąska, ale również dodatek do płatków, musli, wypieków, deserów.
Kraj pochodzenia: Uzbekistan
Składniki: rodzynki sułtanki*, olej roślinny* max 0,5% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Wartości odżywcze na 100g produktu:
- wartość energetyczna: 1393 kJ/ 328 kcal
- tłuszcz: 0,5g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2g
- węglowodany: 76g w tym cukry: 73g
- białko: 3,1g
- sól: 0,06g
Może zawierać alergeny: zboża zawierające gluten, orzechy i sezam.
Produkt rolnictwa ekologicznego.
BIO rodzynki to jedne z najpopularniejszych bakalii goszczących w naszych domach. Są słodkie, pyszne a dodatkowo zawierają całe mnóstwo naturalnych bogactw. Są niesamowitym źródłem energii, gdyż zawierają wysokie stężenie prostych, łatwo przyswajalnych cukrów. Suszone winogrona to dobre źródło witamin z grupy B (tiaminy, ryboflawiny, niacyny, kwasu foliowego). Zawierają również witaminy o właściwościach antyoksydacyjnych: E oraz C. BIO rodzynki zawierają spore dawki wapnia. Minerały jakie jeszcze dostarczają te bakalie to potas, żelazo, bor oraz magnez. Ponadto to dobre źródło istotnych przeciwutleniaczy jakimi są: resweratol, katechiny, kwercetyna. Rodzynki uchodzą za afrodyzjak.
Rodzynki to suszone owoce winogrona, które rosną w wiechach na winorośli. Naturalne miejsce występowania tej rośliny to tereny basenu Morza Śródziemnego. Obecnie winorośl jest rozpowszechniona niemalże na każdym kontynencie.