Orzechy nerkowca prażone solone
Składniki: orzechy nerkowca (98%), sól (2%).
Solone nerkowce to oryginalne połączenie dwóch smaków. Słodko, maślanego smaku orzecha z delikatnym dodatkiem soli. To dość kaloryczna przekąska, wynika to z tłuszczy w nich zawartych. Są to jednak tzw. dobre tłuszcze: jedno i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Orzechy nerkowca dostarczają witamin z grupy B (zwłaszcza niacynę i kwas foliowy), jak również witaminę E i C (są to doskonałe przeciwutleniacze). Ponadto te małe, maślane smakołyki to ogromne źródło potasu a także fosforu i magnezu.
Parametr | Wynik (na 100g) | w porcji 20 g | % RWS[2] w porcji |
Wartość energetyczna | 2462 kJ
592 kcal | 492 kJ
118 kcal | 6 % |
Tłuszcz | 43 g | 8,6 g | 12 % |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 7,6 g | 1,5 g
| 8 % |
Węglowodany | 32 g | 6,4 g | 2 % |
w tym cukry | 5,8 g | 1,2 g | 1 % |
Białko | 18 g | 3,6 g | 7 % |
Sól | 2,0 g | 0,4 g | 7 % |