Mąka jaglana powstaje ze zmielenia kaszy jaglanej. Proso zwyczajne jest z najstarszych i najlepiej poznanych przez człowieka zbóż. Początki uprawy prosa sięgają epoki neolitu i do tej pory nie wymagają zbytniej ingerencji rolnika w uprawę. Proso jest silnym zbożem, bogatym w mikroelementy, naturalnie bezglutenowym.
Mąkę jaglaną możemy wykorzystać do upieczenia ciastek, biszkoptów, naleśników, makaronów czy klusek. Trzeba pamiętać, że brak glutenu sprawia, że zachowuje się ona inaczej niż mąka pszenna i często się ją miesza z innymi mąkami, które “lepią” albo po prostu dodaje się więcej jajek do ciasta.
W mące jaglanej, jak i w kaszy jaglanej znajdziemy witaminy z grupy B, kwas foliowy oraz minerały takie jak magnez czy fosfor. Jest lekkostrawna, dzięki czemu stanowi “lekarstwo” na nasze jelita czy żołądek. Obniża też cholesterol LDL i redukuje nadciśnienie.
Wartość odżywcza w 100g:
– wartość energetyczna 1574/374 kJ/kcal
– tłuszcz 4,00 g
– w tym kwasy tłuszczowe 0,90 g
– węglowodany 71,20 g
– w tym cukry 0,40 g
– białko 11,90 g
– błonnik 3,10 g
– sól <0,01 g
Kraj pochodzenia: Polska