Mak niebieski
Mak niebieski zawiera wiele cennych witamin, minerałów oraz składników odżywczych. Znajdziemy w nim szereg witamin z grupy B (tiaminę, ryboflawinę, niacynę, B5, B6, kwas foliowy), wit C oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, E, D. Szczególną uwagę należy zwrócić na zawarty w maku niebieskim magnez i wapń. Nie można zapominać o zawartości innych minerałów takich jak: cynk, fosfor, żelazo, miedź, potas, mangan i selen. Te małe, niebieskie ziarenka to także dobre źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6. Mak ceniony jest także za całkiem sporą zawartość błonnika. Mak niebieski w kuchni stosowany jest głownie do wyrobów cukierniczych: ciast, słodkich bułek, rogalików. Służy również jako farsz do makowców, strucli. Dodatkowo używany jest również jako posypka do pieczywa. Mak niebieski jest obowiązkowym składnikiem niektórych potrwa wigilijnych takich jak kutia czy łazanki. Mak kojarzy się z pięknymi czerwonymi kwiatkami zdobiącymi łąki i pola. Często wykorzystywany jest zatem jako element bukietów a jego intensywna czerwona barwa cieszy oko każdego. Rola tego chwastu nie kończy się tylko na dekoracji. Nasiona maku używane były już w starożytności a ich walory smakowe i odżywcze doceniane są do dziś. Wartości odżywczePorcja: 100 g
Wartość energetyczna | 2496 kJ/602 kcal |
Tłuszcz | 42 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 4,5 g |
Węglowodany | 28 g |
w tym cukry | 3 g |
Błonnik | 20 g |
Białko | 18 g |
Sól | 0,07 g |