Mak biały to wyjątkowa odmiana maku, wyróżniająca się delikatnym, lekko orzechowym smakiem. Stanowi doskonały dodatek do wypieków, pieczywa, deserów oraz tradycyjnych potraw, jak np. rogale świętomarcińskie. Dzięki swojemu subtelnemu aromatowi mak biały wzbogaca smak wielu dań, a także dodaje im unikalnego charakteru.
Mak biały jest również źródłem cennych składników odżywczych, takich jak błonnik, białko oraz minerały – m.in. wapń, magnez i żelazo, wspierając zdrową dietę.
Zalety:
Kraj pochodzenia: Czechy
Wartości odżywcze w 100 g
Wartość energetyczna 2198 kJ/525 kcal
Tłuszcz 41,56 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 4,51 g
Węglowodany 74,26 g
w tym cukry 0 g
Białko 17,99 g
Sól 0,07 g - Delikatny, orzechowy smak
- Doskonały do wypieków, sałatek i deserów
- Bogaty w błonnik i minerały
- Naturalny i wszechstronny składnik kuchni