Kotlety sojowe
Składniki: odtłuszczona mąka sojowa niemodyfikowana genetycznie. Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, orzechów ziemnych, innych orzechów oraz sezamu.
Sposób przyrządzania: Zagotuj 1 litr wody z warzywami lub kostką bulionową. Zagotuj lub zanurz w niej kotlety sojowe przez 10 min. do miękkości, a następnie wyjmij je i lekko odsącz. W misce roztrzep jajka, obtaczaj w nich odsączone kotlety i od razu kładź na rozgrzany na patelni olej. Przed zanurzeniem w jajku, możesz kotlety sojowe oprószyć mąką, wówczas jajko lepiej przywrze. Lekko zrumienione kotleciki odwróć na drugą stronę i polej niewielką ilością sosu sojowego. Gotowe kotleciki można jeszcze podlać niewielką ilością wywaru, w którym się moczyły i chwilę poddusić, wówczas będą bardziej wilgotne i delikatniejsze. Z kotlecikami idealnie komponuje się surówka z kiszonej kapusty lub inny dodatek o mocnym, zdecydowanym smaku.
Kraj pochodzenia: Czechy