QUINOA BIAŁA – KOMOSA RYŻOWA BIAŁA
Kraj pochodzenia: Hiszpania
Komosa ryżowa zwana inaczej quiona to nasiono o wspaniałych właściwościach prozdrowotnych. Ma wiele witamin i minerałów, zawiera kompletne białko i cechuje się delikatnym orzechowym aromatem. Wspaniale sprawdza się zarówno do dań na słodko jak i tych na wytrawnie. Przed ugotowaniem należy dobrze przepłukać ziarna.
Quinoa inaczej zwana ryżem peruwiańskim jest jednoroczną rośliną pochodzącą z Ameryki Południowej. Uprawiana jest tam już od około 4 tysięcy lat. Przyjmuje się, że była podstawą diety Inków, dlatego też często nazywana jest również „złotem Inków”.
Wartości odżywcze
Porcja: 100g
Wartość energetyczna | 1532 kJ / 363 kcal |
Tłuszcz | 5,9 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,5 g |
Węglowodany | 62 g |
w tym cukry | 1,6 g |
Błonnik | 7 g |
Białko | 12 g |
Sól | 0 g |