Kawa Gwatemala Huehuetenango SHB EP
Kawa z gatunku Arabika, ziarnista, palona.
100% Arabika
Kawę przygotuj tak jak lubisz, my rekomendujemy: ekspres kolbowy, kawiarka, ekspres automatyczny.
Znana na całym świecie i ceniona przez wszystkich baristów niesie ze sobą posmak orzecha włoskiego i słodycz syropu klonowego.
Kawa oznaczona symbolem SHB (strictly hard bean) pochodzi z upraw położonych powyżej 1400m n.p.m. Dodatkowo po zbiorach ziarno jest ręcznie sortowane w celu usunięcia defektów.
Uprawy zlokalizowane są na glebach wulkanicznych daleko od miejskich aglomeracji.
Region: Santa Rosa
Odmiana: Typica, Bourbon, Caturra, Catuai
Wysokość upraw: 1400 – 1800 m n.p.m.
Obróbka: washed
Kwasowość: niska
Nuty smakowe: pomarańcza, czekolada mleczna, syrop klonowy
Przeznaczenie: kolba, automat, kawiarka
Kawa w Gwatemali jest bardzo różnorodna, a to za sprawą aż 300 występujących w tym kraju unikalnych mikroklimatów, tworzących bardzo różnorodne warunki do rozwoju kawowca.
Bliskość Atlantyku i Oceanu Pacyficznego, górskie ukształtowanie terenu, a także liczne jeziora i wulkany bezpośrednio wpływają na różnorodność i jakość gwatemalskiej kawy. Zróżnicowanie warunków sprawia, że nie tylko każdy region, ale wręcz pojedyncze farmy produkują kawy o odmiennych charakterystykach.
Produkcja kawy w Gwatemali jest wspierana przez Krajowe Stowarzyszenie Kawy (Anacafé), dzięki któremu rolnicy nawet z najmniejszych plantacji mają dostęp do szeroko pojętej nauki, laboratoriów, kursów i konkursów kawowych.