Inne nazwy: Ketmia szczawiowa, malwa sudańska.
Hibiskus suszony najczęściej spożywany jest w formie herbaty lub naparu. Wystarczy 1 łyżeczkę ziela zalać szklanką wrzącej wody i zaparzyć pod przykryciem przez około 10 minut. Aby poprawić smak herbaty, można dodać do niej miodu, cytryny lub plaster pomarańczy. Ostudzona herbata idealnie sprawdzi się w letnie, upalne dni. Napar ma lekko kwaskowaty smak. Nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać go jako składnik do ulubionej herbaty :).
Hibiskus to bardzo znany i efektowny krzew pochodzący z Azji i północnej Afryki. W warunkach naturalnych występuje w dobrze nasłonecznionych i zarazem wilgotnych miejscach, ale hoduje się go nawet w Polsce. Najbardziej typowa odmiana tej rośliny posiada piękne czerwono-purpurowe kwiaty, ale występują też odmiany o kwiatach w odcieniu żółci, fioletu lub bieli.
Składniki: hibiskus kwiat (Hibiscus – flos)* 100%.*produkt rolnictwa ekologicznego
Sposób użycia: jedną łyżeczkę herbatki zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut. Pić 1-2 razy dziennie.