Tradycyjna i aromatyczna herbata chińska. Pełen wigoru napar o delikatnym smaku i zapachu. Długie, mocno sprasowane liście zebrane ręcznie nie zostały zmielone i dają klarowny napar o złoto-seledynowej barwie, który jest istnym zastrzykiem witaminy C. Listki zostały wysuszone gorącym powietrzem i uformowane w kształt igiełek. Sencha jest herbatą bardzo popularną. Nie zawiera zbyt dużej ilości teiny, więc można ją pić kilka razy dziennie. Można do niej dodawać swoje dodatki i stworzyć na jej bazie własną, autorską mieszankę.
WŁAŚCIWOŚCI HERBATY:
Napar z pierwszego parzenia ma działanie pobudzające, a z drugiego i trzeciego uspokajające. Wspomaga koncentrację i jasność umysłu. Opóźnia procesy starzenia (silne antyoksydanty). Przyspiesza usuwanie toksyn i ułatwia odchudzanie. Zapobiega nadciśnieniu. Bogata w witaminy B, C i E oraz mikroelementy.
POCHODZENIE: Chiny, prowincja Zhejiang
PARZENIE HERBATY:
Odmierzyć 1 łyżeczkę herbaty na filiżankę (200ml), zalać przegotowaną wodą (70 – 80℃) i pozostawić pod przykryciem, po około 2-3 minutach oddzielić liście od naparu.
Dlaczego warto pić zieloną herbatę?
- zawarte w zielonej herbacie flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziała zakrzepom krwi
- jest bogata w witaminy C, E, B, sole mineralne oraz garbniki
- przyśpiesza wydalanie toksyn z organizmu
- przyśpiesza metabolizm, dzięki czemu wspomaga odchudzanie i usuwa zbędne produkty przemiany materii
- obniża ciśnienie krwi poprawiając przy tym krążenie i zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób serca