Herbata Pu Erh to szczególny rodzaj herbaty, uprawiany w Chinach od wielu wieków. Herbata ta przechodzi dodatkowy proces delikatnej fermentacji, który zostaje przerwany w momencie zaczerwienienia się brzegów liści. Następnym etapem produkcji jest leżakowanie. Najlepsze odmiany tej herbaty mogą dojrzewać nawet 60 lat. Liczne badania nad jej działaniem dowodzą jej korzystnego wpływu na zdrowie człowieka. Oczyszcza organizm, pobudza trawienie oraz wspomaga pracę wątroby, obniża poziom cholesterolu, walczy z nadwagą. Herbata Pu Erh zawiera wiele związków mineralnych i mikroelementów – mangan, wapń, fluor oraz teinę (znacznie więcej niż czarna herbata). Zapobiega powstawaniu wolnych rodników. Ze względu na dużą zawartość polifenoli Pu Erh skutecznie zwalcza bakterie i wirusy. Dzięki temu możemy ją wykorzystać do przeciwdziałania oraz wspomagająco w stanach chorobowych (grypa, przeziębienia, stany zapalne jamy ustnej). Należy parzyć od 3 do 7 minut, najlepiej zalewając miękką wodą. Ze względu na jej wydajność, można zaparzać ją kilkakrotnie. Pu Erh to bardzo aromatyczna herbata o wyrazistym smaku i ziemistym zapachu.
Właściwości herbaty:
Oczyszcza organizm, pobudza trawienie oraz wspomaga pracę wątroby, obniża poziom cholesterolu, walczy z nadwagą. Zapobiega powstawaniu wolnych rodników, zawiera znaczniej więcej mikroelementów niż herbata czarna.
Pochodzenie: Chiny
Parzenie herbaty:
Odmierzyć 1 łyżeczkę herbaty na filiżankę (200ml), zalać przegotowaną wodą (~90℃) i pozostawić pod przykryciem, po około 3 – 5 minutach oddzielić liście od naparu.