Pierwsze sadzonki mandarynki na Florydę sprowadził z Japonii George Hall. Klimat Florydy okazał się dla mandarynek idealny. Jeśli połączymy je z herbatą, goździkami i bogatym w witaminę C pigwowcem otrzymamy bardzo smaczny i zdrowy napar. Drzewo mandarynkowe było również popularnym drzewem w starożytnych Chinach. Było zarezerwowany dla dygnitarzy, czyli… mandarynów. Jego owoc jest symbolem długowieczności, szlachetności. W języku kantońskim nazwa mandarynki oznacza również „złoto”, dlatego owoc ten jest tak ważny dla… młodożeńców. Młoda żona wieczorem po ślubie powinna obrać mandarynkę i podzielić się nią z mężem, co ma zwiastować długie, szczęśliwe życie.
WŁAŚCIWOŚCI HERBATY:
Dzięki teinie działa pobudzająco. Zawiera przeciwutleniacze chroniące przed chorobami nowotworowymi oraz miażdżycą, flawonoidy zapobiegające tworzeniu się zakrzepów krwi i fluor chroniący zęby przed próchnicą.
KRAJ POCHODZENIA: Indie, prowincja Assam
SKŁADNIKI HERBATY: herbata Assam TGFOP RFA, suszone mandarynki, pigwowiec japoński, NATURALNY AROMAT, goździki.
PARZENIE HERBATY:
Odmierzyć 1/2 – 1 łyżeczkę herbaty na filiżankę (200ml), zalać przegotowaną wodą (~95℃) i pozostawić pod przykryciem, po około 3-4 minutach oddzielić liście od naparu.
Wartość odżywcza w 100g:
wartość energetyczna 34 kJ/ 8 kcal,
tłuszcze 2,8g (w tym kwasy nasycone 0g),
węglowodany 14g (w tym cukry 9,1g),
błonnik 0,7g,
białko 1,5g,
sól 0g