Zniewalająco aromatyczna, przyjemnie rozgrzewająca. Taka właśnie jest herbata inspirowana indyjskim napojem Chai. Stworzona na bazie mocnej, czarnej herbaty wysokiej jakości z dodatkiem przypraw – dokładnie tak, jak w Indiach. Tam można napić się Masala Chai w każdej knajpie, pija się ją również w domu, a każda rodzina ma swój własny przepis (można go modyfikować). Polecamy zaparzyć esencję z herbaty Masala Chai i dodać do niej mleka, by jeszcze bardziej przypominała tradycyjny, indyjski napój.
WŁAŚCIWOŚCI HERBATY:
Dzięki teinie działa pobudzająco. Zawiera przeciwutleniacze chroniące przed chorobami nowotworowymi oraz miażdżycą, flawonoidy zapobiegające tworzeniu się zakrzepów krwi i fluor chroniący zęby przed próchnicą.
POCHODZENIE: Cejlon
SKŁADNIKI: Herbata Ceylon, imbir, cynamon, anyż, kardamon, goździki, pieprz, gałka muszkatołowa.
PARZENIE HERBATY:
Odmierzyć 1/2 – 1 łyżeczkę herbaty na filiżankę (200 ml), zalać przegotowaną wodą (~95℃) i pozostawić pod przykryciem, po około 3-4 minutach oddzielić liście od naparu.