Pai Mu Tan to herbata pochodząca z prowincji Fujian, z którego wywodzi się wiele pysznych wysokogatunkowych herbat chińskich. Do tej herbaty wybiera się starannie jedynie pączki liściowe krzewów herbacianych oraz dwa najmłodsze listki z każdej gałęzi, które są pokryte srebrnym meszkiem. W rezultacie, zerwany kawałek wygląda jak kwiat piwonii i to właśnie oznacza nazwa Pai Mu Tan. Napar o jasnozłotej barwie i subtelnym zapachu, smakuje delikatnie ziołowo, można wyczuć w nim pełne wdzięku kwiatowe nuty. Chwila z filiżanką China Pai Mu Tan to chwila relaksu i odprężenia, która naładuje pozytywną energią na resztę dnia. Listki Pai Mu Tan mają dużo kofeiny. Dzięki temu jest ona zdrowszym odpowiednikiem kawy.
Właściwości herbaty:
Ma prozdrowotne, antyoksydacyjne działanie; przyjemnie orzeźwia i delikatnie pobudza. Zapobiega powstawaniu zmian nowotworowych.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Fujian
Parzenie herbaty:
Odmierzyć 1 łyżeczkę herbaty na filiżankę (200ml), zalać przegotowaną wodą (70 – 85℃) i pozostawić pod przykryciem, po około 5 – 7 minutach oddzielić liście od naparu.