Fasola Pinto jak i pozostałe odmiany fasoli cechuje się wysoką zawartością substancji odżywczych. Jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Ponadto fasola Pinto zawiera duże ilości wartościowego białka. Te urokliwe nasiona dostarczają również witaminę A, E oraz witaminy z grupy B – zwłaszcza B1 oraz B6. Prócz witamin cieszą się znaczną zawartością składników mineralnych. Należą do nich: miedź, fosfor, żelazo, magnez, mangan oraz potas.
Fasola Pinto ze względu na swój unikalny wygląd cieszy się coraz większym zainteresowaniem. W smaku jest dość słodkawa i ma mączystą konsystencję. Może być dodawana do zup, gulaszy, sosów, dań duszonych oraz do dań kuchni meksykańskiej. Idealnie komponuje się z ryżem oraz wołowiną i wieprzowiną. Przed ugotowaniem nasiona należy moczyć w wodzie przez około 50 minut.
Fasola Pinto należy do roślin z rodziny bobowatych. Pochodzi z Peru, stamtąd rozprzestrzeniła się w całej Ameryce Południowej i Środkowej a także w późniejszym okresie trafiła do Europy, Azji i Afryki. Swoją nazwę zawdzięcza pięknym, beżowym ziarnom nakrapianym bordowymi cętkami.
Kraj pochodzenia: Peru/Kanada
Wartości odżywcze
Porcja: 100 g
Wartość energetyczna | 1452 kJ/347 kcal |
Tłuszcz | 1,2 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,2 g |
Węglowodany | 63 g |
w tym cukry | 2,1 g |
Błonnik | 16 g |
Białko | 21 g |
Sól | 0,03 g |