Fasola Mung to jedna z najwartościowszych strączkowych roślin na świecie. Cechuje się wysoką zawartością witamin A, C, E, K, witamin z grupy B (niacyna, ryboflawina tiamina, kwas foliowy). Zawiera wapń oraz magnez a także duże ilości potasu. W jej składzie znajdziemy fitosterole, liczne antyutleniacze oraz dwie substancje o działaniu przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym – isovitexin oraz vitexin.
Fasola Mung charakteryzuje się łagodnym smakiem. Doskonale pasuje do zup, sosów, sałatek oraz do potraw kuchni chińskiej i wietnamskiej. Przed ugotowaniem nie wymaga namaczania jednak jest ono wskazane, gdyż taka kąpiel zmniejsza ryzyko wzdęć oraz sprawia, że cenne składniki odżywcze łatwiej się przyswajają.
Fasola Mung pochodzi z Indii, a w chwili obecnej uprawiana jest w większości krajów południowej Azji. Często nazywana jest złotą fasolą, ponieważ jest jedną z najbardziej wartościowych na świecie. Nasiona fasolki są niewielkiego rozmiaru i zielonego bądź żółtego koloru.
Kraj pochodzenia: Argentyna
Wartości odżywcze
Porcja: 100 g
Wartość energetyczna | 1453 kJ/347 kcal |
Tłuszcz | 1,2 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,3 g |
Węglowodany | 63 g |
w tym cukry | 7 g |
Błonnik | 16 g |
Białko | 24 g |
Sól | 0,03 g |