Kraj pochodzenia: Ukraina
Zwana też grochem włoskim to roślina strączkowa o licznych właściwościach prozdrowotnych. Ma sporo białka, ale lepiej się przyswaja, jeśli jest łączona z produktem zbożowym. Ponadto obniża ciśnienie krwi i złego cholesterolu. Przeciwdziała zaparciom, ze względu na wysoką zawartość błonnika. Nie będzie powodować wzdęć, jeśli przed gotowaniem zostanie namoczona (jak każda roślina strączkowa) w ziemnej wodzie, najlepiej na całą noc. Gotowana potem w świeżej wodzie z majerankiem, kminkiem czy oregano, stanie się nie tylko smaczna, wartościowa, ale również lżej strawna. Wspomaga proces odchudzania, dzięki witaminom z grupy B i magnezowi, odpowiedzialnym za regulację układu nerwowego, które uspokajają, wyciszają, zmniejszają napięcie spowodowane jakimiś ograniczeniami w diecie.
Ciecierzyca to produkt doskonały do różnego rodzaju past, przecierów, z dodatkiem oliwy i świeżych ziół. Nadaje się również do zup, potraw jednogarnkowych, sosów i sałatek.
Ciecierzyca powinna zostać namoczona przez co najmniej 12 godzin przed gotowaniem, podobnie jak fasola lub groch. Następnie gotujemy ją w świeżej, nieosolonej wodzie przez około 60 minut. Solimy dopiero pod koniec gotowania.
Wartość energetyczna (w 100 g): 1445 kJ / 343 kcal
Tłuszcze: 4,6 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,6 g
Węglowodany: 45 g w tym cukry: 11 g
Białko: 22 g
Sól: 0,01 g
Błonnik: 17 g