Babka płesznik ma szereg substancji posiadających doskonałe właściwości. Powszechnie znana i ceniona jest za bogatą zasobność w błonnik pokarmowy. Substancje, które wchodzą w skład tych ziaren to ksyloza, arabinoza, tłuszcze roślinne oraz fitosterole.
Warto włączyć babkę płesznik do codziennej diety. Nasiona można zalać wodą i spożywać w formie kleiku np. z mlekiem, owocami. Dodatkowo można stosować ją jako dodatek do jogurtu, musli. Jest idealnym składnikiem koktajli owocowych i warzywnych. Babka płesznik może służyć również jako posypka do sałatek lub jako dodatek do domowego pieczywa.
Przy stosowaniu babki płesznik należy pamiętać o spożywaniu większej ilości wody.
Babka płesznik to roślina pochodząca z basenu Morza Śródziemnego. Występuje w Afryce, Azji jest również uprawiana w Polsce. Od wieków uznawana była za roślinę leczniczą obecnie wzbudza duże zainteresowanie wśród osób propagujących zdrowy styl życia i odżywiania.
Kraj pochodzenia: Polska
Wartość energetyczna | 1133 kJ/275 kcal |
Tłuszcz | 7,3 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 1,04 g |
Węglowodany | 13 g |
w tym cukry | 0,6 g |
Błonnik | 51 g |
Białko | 14 g |
Sól | 0,01 g |